logarytmy
logarytmy: Proszę o rozwiązanie w miarę zrozumiały sposób tych dwóch równań:
a) [ log(w podstawie 2)x ] − [ 2log(w podstawie 4)(x−1) ] = 2
b) [ log(1/2x+x²) ] = [ 1/2log(w podstawie √10)(x−x²)
11 kwi 20:06
Janek191:
a) log
2 x − 2 log
4 (x −1) = 2 ; x − 1 > 0 ⇒ x > 1
log
2 x − 2*log
22 ( x −1) = 2
log
2 x − 2*
12 log
2 ( x −1) = 2
log
2 x − log
2 ( x −1) = 2
11 kwi 20:09
Janek191:
b)
Dziedzina : 0,5 x + x2 > 0 i x − x2 > 0
log ( 0,5 x + x2) = 0,5 log√10 ( x − x2}
log(√10)2 ( 0,5 x + x2) = 0,5 log√10 ( x − x2
0,5 log√10 ( 0,5 x + x2) = 0,5 log√10 ( x − x2} / * 2
0,5 x + x2 = x − x2
2 x2 −0,5 x = 0
x*( 2 x − 0,5) = 0
x = 0 lub x = 0,25
Odp. x = 0,25
===========
11 kwi 20:16
Janek191:
Do a) cd.
x = 4*(x −1)
x = 4 x − 4
− 3 x = − 4
========
11 kwi 20:18