Pomocy.
Yazz: Funkcja y=p(m) okresla liczbe rozwiazan rownania |(2−3x)/(x+1)|=2m−1 w zaleznosci od parametru
m.
Wyznacz p(3) i p(0). Dla jakich wartosci parametru m funkcja p przyjmuje wartosc 1?
11 kwi 19:46
Yazz: Help.
11 kwi 19:56
Yazz: ktoś coś?
11 kwi 20:21
Yazz: Help :x
11 kwi 21:19
kochanus_niepospolitus:
1) p(3)
czyli m=3
| | 2−3x | |
| |
| | = 5 <−−− rozwiązujesz to równanie |
| | x+1 | |
2) p(0)
czyli m=0
| | 2−3x | |
| |
| | = −1 <−−− od razu piszesz, że brak rozwiązań (wiesz dlaczego ?!) |
| | x+1 | |
11 kwi 21:26
Yazz: p(3)=2; p(0)=0; p(m)=1 dla m=1/2, m=2.
Probowalem ten sposob. Zly. Te u gory to odpowiedzi w ksiazce.
11 kwi 21:31
Yazz: O ja pier... dlaczego ja jestem taki glupi :v
Przepraszam, zwracam honor, dopiero zauwazylem o co tu chodzi.
Dzieki
11 kwi 21:32
Yazz: Moze ktos podac warunki, dla jakich funkcja ta ma jedno rowziazanie?
Dla 2m−1=0 na pewno i cos jeszcze.
12 kwi 21:43