granica funkcji
grudka: lim x−>0 (x−2)/x2
= 1/x − 2/x2
0/0?
Jak to sie oblicza? Proszę o wyjaśnienie.
11 kwi 19:17
grudka: I jeszcze:
lim x−>3− x/(9−x2)
lim x−>1+ x/(x2−4x+3)
11 kwi 19:23
grudka: jak zrobić, żeby nie było nieoznaczonego wyrażenia?
11 kwi 19:55
Janek191:
lim f(x) = −
∞
x→0
11 kwi 19:58
Janek191:
| | x | | x | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 9 − x2 | | ( 3 − x)*(3 + x) | |
więc
x→3
−
11 kwi 20:01
Janek191:
| | x | |
f(x) = |
| |
| | ( x − 1)*(x − 3) | |
więc
x→1
+
11 kwi 20:06
grudka: hmmm...
| | | | 1 | |
W tej pierwszej granicy dochodzę do : |
| czyli widzę coś jak |
| . |
| | x | | 0 | |
Z tym mam problem.
11 kwi 20:40
grudka: Co oznacza ten minus przy 3− z drugiej granicy?
11 kwi 20:46
Janek191:
3− oznacza, ze x → 3 z lewej strony ( przez liczby mniejsze od 3)
11 kwi 21:27