Rainbow : Liczby −1 −2 2 są pierwiastekami równania
A −(x−1)(x2−4)=0
B (x−1)(x2+4)=0
C −2(x+1)(x2−4)=0
D 2(x+1)(x2+4)=0
11 kwi 18:39
Jack: xd
11 kwi 18:39
Jack: (x+1)(x+2)(x−2) = ...
11 kwi 18:41
Rainbow : Czyli? B?
11 kwi 18:44
Rainbow : Czy to będzie b?
11 kwi 18:54
Jack: jasne... ze nie
ze wzoru (a+b)(a−b) = a2 − b2 (albo po prostu z wymnozenia) :
(x−2)(x+2) = x2 − 4
zatem
(x + 1)(x2 − 4) = 0 // * (−2)
−2(x+1)(x2−4) = 0
11 kwi 18:55
5-latek : Pewnie na maturze napisz ze (x+2)(x−2)=x2+4
11 kwi 18:55
Jack: nie zdziwiloby mnie to...
11 kwi 18:56
5-latek : Czesc
11 kwi 18:56
Jack: no hejka ; D
11 kwi 18:57