oblicz prawdopodobieństwo
karolcia : Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana liczba jest nieparzysta lub suma wszystkich jej
cyfr jest równa 5. Wynik zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego Proszę o pomoc i
wyłumaczenie tego
11 kwi 18:36
Mila:
Wszystkich liczb trzycyfrowych jest : 9*10*10=900
|Ω|=900
450 jest parzystych i 450 nieparzystych
A− wylosowano nieparzystą liczbę
B− wylosowano liczbę, której suma cyfr jest równa 5
Wypisz te liczby:
11 kwi 18:57
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Ta dziewczyna nie potrafi podziekowac za pomoc przy rozwiązaniu
11 kwi 18:58
karolcia : nie prawda, po prostu skupiłam się najpierw na przeanalizowaniu tych odpowiedzi, zamiast od
razu napisać podziękowanie, przepraszam.
Dziękuję za pomoc na prawdę
11 kwi 19:02
Weronika: Najpierw liczymy ile jest wszystkich możliwych przypadków (Ω).
Ω = 9 x 10 x 10 = 900
(Ponieważ na pierwszym miejscu liczby trzycyfrowej możemy umieścić jedną z dziewięciu cyfr (od
1 do 9), na drugim miejscu jedną z dziesięciu cyfr (od 0 do 9) i na trzecim miejscu też jedną
z dziesięciu cyfr (od 0 do 9).
Zdarzenie szczególne polega na tym, że wylosujemy liczbę nieparzystą lub taką, której suma cyfr
jest równa 5.
Najpierw obliczymy ile wśród liczb trzycyfrowych jest liczb nieparzystych:
9 x 10 x 5 =450
(Ponieważ na pierwszym miejscu liczby trzycyfrowej nieparzystej możemy umieścić jedną z
dziewięciu cyfr (od 1 do 9), na drugim miejscu jedną z dziesięciu cyfr (od 0 do 9), a na
trzecim miejscu jedną z pięciu cyfr (1, 3, 5, 7, 9 − ponieważ aby liczba była nieparzysta, na
ostatnim miejscu musimy mieć po prostu nieparzystą cyfrę).
Drugi warunek będzie łatwiejszy. Suma cyfr liczby trzycyfrowej musi dać nam 5. Przypadków jest
mało i można je wszystkie wypisać.
UWAGA. Nie liczymy liczb nieparzystych, których suma cyfr daje 5, ponieważ liczby nieparzyste
zostały już policzone.
122
212
221 (NIE LICZY SIĘ − ZOSTAŁA JUŻ UWZGLĘDNIONA W LICZBACH NIEPARZYSTYCH)
113 (NIE LICZY SIĘ − ZOSTAŁA JUŻ UWZGLĘDNIONA W LICZBACH NIEPARZYSTYCH)
131 (NIE LICZY SIĘ − ZOSTAŁA JUŻ UWZGLĘDNIONA W LICZBACH NIEPARZYSTYCH)
311 (NIE LICZY SIĘ − ZOSTAŁA JUŻ UWZGLĘDNIONA W LICZBACH NIEPARZYSTYCH)
230
320
140
410
500
Mamy więc 450 liczb nieparzystych oraz 7 liczb parzystych, których suma cyfr wynosi 5.
Moc zdarzenia szczególnego wynosi więc 450 +7 = 457.
Prawdopodobieństwo liczymy dzieląc moc zdarzenia szczególnego przez wszystkie możliwe
przypadki.
Wychodzi 457/900.
11 kwi 19:11
Weronika: Rozwiązanie napisane przez Milę nie jest do końca dobre, ponieważ chyba Mila spojrzała na to
jako dwa osobne zdarzenia, których prawdopodobieństwo trzeba obliczyć.
Mamy tu tylko jedno zdarzenie − złożone z dwóch warunków.
11 kwi 19:13
Mila:
Karolcia wypisz
11 kwi 19:15
Mila:
Weroniko nie masz racji. Ponadto masz za mało wypisanych liczb.
Wszystkich liczb trzycyfrowych o sumie cyfr równej 5 jest 15.
Liczymy to za pomocą kombinacji z powtórzeniami, albo wypisujemy.
Prawdopodobieństwo będę liczyć z wzoru:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
11 kwi 19:19
karolcia : dziękuję wam obu za pomoc
11 kwi 19:19
karolcia : chwilka ja sobie sama wypisze ile mi wychodzi
11 kwi 19:20
Mila:
Czekam.
11 kwi 19:23
karolcia : 104 203 302 401 122 212 221 113 131 311 230 320 140 410 500 mi wyszło tyle ale mogłam coś
pominąć
11 kwi 19:24
Mila:
Sposób Weroniki też dobry, ale zapomniał o 2 liczbach.
To chyba wszystko wypisałaś.
|B|=15
A∩B={203,401,221,113 ,131, 311}
| | 450 | | 15 | | 6 | | 459 | | 51 | |
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 900 | | 900 | | 900 | | 900 | | 100 | |
11 kwi 20:10
suonce: Hejka, małe sprostowanie

|B| = 16
A∩B = {221, 113, 131, 311, 203, 401, 221}
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B) =
450900 +
16900 −
7900 =
459900 =
51100
12 lut 10:19