Zadanie optymalizacyjne
Parka: Ze wszystkich prostokątów o polu 20, wybierz ten ktory ma najkrótszy obwod.
Nie wiem jakie to równanie wymyślić..
Mam na razie a*b=20
F(b)= 2* 20b + 2b = 40b + 2b
Nie wiem czy dobrze myśle, ale z tego ma razie pochodnej nie wylicze...
11 kwi 18:31
Mila:

P=x*y, x>0 i y>0
L=2x+2y
| | 20 | | 40 | |
L(x)=2*x+2* |
| =2x+ |
| |
| | x | | x | |
| | 40 | | 40 | |
L'(x)=0⇔2− |
| =0⇔2= |
| ⇔2x2=40 |
| | x2 | | x2 | |
x
2=20
x=
√20=2
√5
L'(x)>0 i x>0⇔x
2−20>0⇔x>2
√5 dla x=2
√5 funkcja L(x) ma wartość najmniejszą.
odp. najmniejszy obwód ma prostokąt o bokach
x=2
√5, y=2
√5
L=4*2
√5=8
√5
11 kwi 18:49
Rafal44: Inny, mniej szkolny sposób. Obwód danego prostokąta jest największy, kiedy dla a i b będącymi
długościami jego boków suma (a+b) jest największa.
Dla a i b zachodzi nierówność (a+b)2≥4ab=80, czyli równoważnie (a−b)2≥0, przy czym równość
zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy a=b. Wobec tego szukany prostokąt jest kwadratem...
11 kwi 19:34
Rafal44: Przepraszam pomyłka, obwód najmniejszy, suma najmniejsza.
11 kwi 19:36