indukcja matematyczna
indukcja: Witam, doszedłem do takiego momentu w dowodzie i nie wiem jak wyjść na prawą stronę tezy.
| | (n−1)n(n+1) | |
1 *2 + 2*3 + ... + (n−1)n = |
| |
| | 3 | |
| | (n−1)n(n+1) | | (n−1)n(n+1)+3n(n+1) | |
L = 1 *2 + 2*3 + ... + (n−1)n + n(n+1) = |
| + n(n+1) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Na tym się zatrzymałem.
11 kwi 18:26
indukcja: ref
11 kwi 18:55
indukcja: I jeszcze cós.. Mógłby ktoś wytłumaczyć indukcje jeśli chodzi o nierówności? Jakoś inaczej je
się powinno robić, bo normalnie nie wychodzi..
11 kwi 19:00
ICSP: Nawet nie wypisałeś założenia i tezy. Sprawdzenia dla n = 2 również nie widzę.
11 kwi 19:20
indukcja: Nie napisałem, bo jest to oczywistością?
12 kwi 15:49