Kula i prostopadłościany
ness:
Czy ktoś mógłby mi krok po kroku objaśnić jak robi się takie zadania?
| √10 | |
W kulę o promieniu |
| wpisujemy prostopadłościany o polu podst. równym 4. Wyznacz |
| 2 | |
wymiary prostopadłościanu o największej objętości.
V=abc
P
p=ab=4
V=4c
Narysowałam taki rysunek jw, przepraszam za jakość i moje umiejętności artystyczne, nie umiem
za bardzo tu rysować.
Ten odcinek, którego podpis jest przekreślony na rysunku to przekątna podstawy, tj.
√a2+b2
I co dalej, co mam robić z tymi pochodnymi, które trzeba stosować w tego typu zadaniach?
Nie
wiem za co się zabrać.