jaki będzie warunek rónowagi ciał pokazanych na rysunkach
? Tarcie pomijamy, opór bloczka
pomijamy...
Jakubie
a)
Dorysuj te strzałki do pierwszego rysunku
F1 = m1g − siła ciężkości działająca na masę m1
F1s = F1*sinα = m1g*sinα − siła ściągająca (równoległa do równi, na której jest m1)
F2 = m2g− siła ciężkości działająca na masę m2
Warunek równowagi (nie ma sił tarcia)
F1s = F2
m1g * sinα = m2g /:g
m1 * sinα = m2 /:m1
| m2 | |
= sinα | |
| m1 |
w b) wyszło mi :
| m1 | sinβ | ||
= | |||
| m2 | sinα |