Oblicz wartość współczynnika c.
karolcia : Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=−2x
2+8x+c jest przedział (−
∞,−21). Oblicz wartość
współczynnika c. Czy ktoś mógłby mi to zrobić i wytłumaczyć?
11 kwi 18:07
Jack:
f(p) = f(2) = −21
−2*(2)
2 + 8*2 + c = − 21
−8 + 16 + c = − 21
c = −21 + 8 − 16 = ...
11 kwi 18:10
Jack: p to iksowa wierzcholka, jako ze jest to parabola, o wspolczynniku ujemnym (−2) przy
najwiekszej potedze iksa, to jest skierowana do gory.
f(p) = q = wspolrzedna igrekowa wierzcholka
jako ze jest to parabola, to ma gdzies wierzcholek, to on decyduje jak nisko czy wysoko
znajduje sie nasza funkcja
skoro przedzial (− niesk. ; −21)
to wierzcholek znajduje sie w punkcie (x, − 21)
zatem wartosc q = − 21
a to juz obliczasz albo ze wzoru q = − delta / 4a
albo inaczej wartosc w punkcie p czyli f(p)
11 kwi 18:13
karolcia : dziękuję
11 kwi 18:23
Dorota: y=6x/²+x+6=
21 paź 10:13
Dorota: y=−x/²+4x−8=
21 paź 10:15