rozwiąż równanie
karolcia : (−x3−4x)(8x3+1)=0
11 kwi 18:03
5-latek : −x3−4x=0 lub 8x3+1=0
−x3−4x=0 ⇒ −x(x2+4)=0 ⇒x=0 lub x2+4=0 (tutaj pomysl dobrze
8x3+1=0⇒ (2x+1)(4x2−2x+1)=0 ⇒2x+1=0 ⇒x=0 lub 4x2−2x+1=0 (rozwaiz to równanie
11 kwi 18:38
karolcia : dziękuję bardzo, przepraszam, że spóźnione ale skupiłam się na zrozumieniu tego skąd się nagle
równanie kwadratowe wzięło, przepraszam!
11 kwi 19:00
5-latek : Dobrze

To drugie wzielo się ze wzoru skroconego mnożenia
a
3+b
3= (a+b)(a
2−ab+b
2)
=========================
11 kwi 19:02
karolcia : aa teraz rozumiem, dziękuję jeszcze raz
11 kwi 19:05