Geometria analityczna
lukasz: W trójkącie ABC punkt D jest środkiem boku BC Wiedząc, że A =(−1,9) B=(−2,3) D=(1,1) Wyznacz
długość boku AC
Panowie i Panie obliczylem długość BD która wyszla mi 5
Czyli BC=10
Móglby mnie ktos naprowadzic jak obliczyc współrzędne punktu BC?
11 kwi 17:42
Oopp: Wyznacz równanie prostej BC (punkt D i B do niego należą), kolejno współrzędne punktu C z
| | 2 | | 5 | |
równania prostej z x ( jeśli dobrze obliczyłam to C=(x, − |
| + |
| ) ) podstawiasz do |
| | 3 | | 3 | |
wzoru na długość odcinka
11 kwi 17:52
lukasz: Wyznaczylem to rownanie prostej BC wyszlo mi a=−32 b=52 y=−32x+52 i co
dalej bo nie rozumiem
11 kwi 18:03
Eta:

→
BD=[3,2] |BD|=
√9+4=
√13 to |BC|=2
√13
x
C= 2x
D−x
B i y
C= 2y
D−y
B
x
C= 4 i y
C= −1
C(4, −1)
→
AC= [5, −10] to |AC|=
√125= 5
√5
11 kwi 18:06
Eta:
11 kwi 18:10
lukasz: dzieki wielkie.
11 kwi 18:14
Eta:
11 kwi 18:15