Miejsca zerowe
stokrotkę: Liczby x1 = 3−√7 i x2 = 3+√7 są miejscami zerowymi funkcji f(x) = x2 + (p−q)x + p + q
Oblicz p i q.
Może to ktoś rozłożyć na czynniki pierwsze? Używamy tutaj Vieta, czy jest sens robić inaczej?
11 kwi 17:41
5-latek : {x1+x2= −(p−q) =q−p
{ x1*x2= q+p
{6=q−p
{2=q+p
{ 6+p=q
{2=6+p+p
To już dla Ciebie
11 kwi 18:01
Jack: Wzoru vietea
Znane?
11 kwi 18:03
stokrotkę: Tylko jest napisane x1+x2= −(p−q) =q−p
skąd się wzięło −(p−q)?
11 kwi 18:11
Jack: ze wzorow Viete'a
| | −b | | − (p−q) | |
x1 + x2 = |
| = |
| = − (p−q) |
| | a | | 1 | |
11 kwi 18:15
stokrotkę: w tablicach nie było, że p+q to b, stąd wątpliwość
dzięki za pomoc
11 kwi 18:30