Oblicz logarytmy
Cavaren: Witam, prosiłbym o wytłumaczenie mi logarytmów ponieważ mam z nimi problemy, a jutro je zdaję.
Nie rozchodzi mi się wyłącznie o odpowiedzi, lecz o zrozumienie rozwiązań.
a) 2log3 6 − log3 4
b)log3 12 + 2log3 6 − 4log3 2
11 kwi 17:26
===:
mamusia za książkę zapłaciła ... a Tobie nie chce się do najprostszych wzorów zajrzeć

11 kwi 17:33
Cavaren: Sęk w tym, że na książki mamusia właśnie nie dała.
11 kwi 17:57
Cavaren: A na internecie nie mogę znaleźć wzory z tą liczbą przed "log"
11 kwi 17:57
Cavaren: wzoru*
11 kwi 17:58
Jack: c * loga b = logac
11 kwi 17:59
Jack:
c * loga b = loga bc
Tak powinno byc...cos sie zle zapisalo
11 kwi 18:00
Mila:
a)
| | 36 | |
2log3 6 − log3 4 =log3(62)−log3(4)=log3 |
| =log39=2 bo 32=9 |
| | 4 | |
b)
log
3 12 + 2log
3 6 − 4log
3 2=log
312+log
36
2−log
32
4=
| | 12*36 | |
=log(12*36)−log3(16)=log3 |
| =log3(27)=3 bo 33=27 |
| | 16 | |
11 kwi 21:32