Osią symetrii paraboli o rownaniu y=ax^2 8x 1 jest prosta o rownaniu x=5. wyznac
Pawcio: Osią symetrii paraboli o rownaniu y=ax2+8x+1 jest prosta o rownaniu x=5.
wyznacz wartosc wspolczynnika a.
paziówna: no ja to bym...
oś symetrii paraboli wyznacza prosta pionowa(x=5) przechodząca przez dowolny pkt (5, x) [x −
dowolna liczba, druga wsp. nie jest tu istotna]. osie symetrii paraboli mają to do siebie, że
przechodzą przez wierzchołek paraboli

więc wierchołek paraboli bedzie miał postać (5, y) [y − dowolna liczba]
czyli jest sobie taki wzór:
w tym wzorze:
x − pierwsza wsp, wierzchołka
b−wsp przy x
a−wsp przy x
2
podstawiasz:
| | −8 | |
5 = |
| [tutaj a to już Twoje szukane a z zadania] |
| | 2a | |
i masz:
a = −0, 8