irena_1:
Jeśli przekątne czworokąta są prostopadłe, to jego pole jest równe połowie iloczynu jego
przekątnych.
x, y− długości przekątnych
x+y=20
y=20−x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| xy= |
| x(20−x)=− |
| x(x−20) dla 0<x<20 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P jest funkcją kwadratową. Wykresem tej funkcji jest parabola z ramionami skierowanymi w dół.
Największą wartość osiąga taka funkcja w wierzchołku paraboli.
Miejsca zerowe tej funkcji to x
1=0 oraz x
2=20.
p− pierwsza współrzędna wierzchołka
Największą wartość osiąga funkcja dla x=10. Wtedy y=10 i pole czworokąta: