Ciągi
sagan: Funkcje 𝑓(𝑥)=−4𝑥2−8, 𝑔(𝑥)=2𝑥2+4𝑎𝑥+2𝑎2+4, ℎ(𝑥)=8𝑥2+4𝑏2 mają tę własność, że dla
każdej liczby rzeczywistej 𝑥, wartości funkcji 𝑓(𝑥), 𝑔(𝑥), ℎ(𝑥) tworzą w pewnej
kolejności trzywyrazowy ciąg geometryczny. Oblicz iloraz tego ciągu.
11 kwi 15:39
irena_1:
f(x)=−4x2−8=−4(x2+2)
g(x)=2x2+4ax+2a2+4=2(x+a)2+4
h(x)=8x2+4b2=4(2x2+b2)
Wartości funkcji f(x) są niedodatnie (lub ujemne), a funkcji g(x) i h(x) są nieujemne (lub
dodatnie), więc
(g(x), f(x), h(x))− ciąg geometryczny
Dla każdego x musi być:
[2(x+a)2+4]*4(2x2+b2)=[−4(x2+2)]2
16x4+8b2x2+32ax3+16ab2x+16a2x2+8a2b2+32x2+16b2=16x4+64x2+64
Wielomiany są równe, czyli:
32a2=0
a=0
8b2+32=64
b2=4
g(x)=2x2+4=2(x2+2)
f(x)=−4(x2+2)
h(x)=4(2x2+4)=8(x2+2)
Iloraz ciągu:
q=−2
11 kwi 16:31