prosze rozwiazac z rysunkiem
Jola: zapisz funkcje y=3x2+2x+1 w postaci kanonicznej i iloczynowej oraz narysuj jej wykres
sadze ze te zadanie jest łatwe ale przez cały miesiąc ubiegły nie było mnie w szkole, a chcę
zrobić wrażenie na nauczycielce, i czy mogła bym prosić o całkowite rozwiązanie
2 sty 18:00
ula: postać iloczynowa
liczymy najpierw Δ
Δ=4−43=−8<0
jeśli Δ<0 to nie ma postaci iloczynowej ponieważ nie ma miejsc zerowych
postać kanoniczna to y=a(x−p)
2+q
| | −b | | −Δ | |
liczymy Δ, potem p= |
| i q= |
|
|
| | 2a | | 4a | |
Δ=−8
p=
−13
q=
23
y=3(x−
13)
2+
23
2 sty 18:40
Jola: dzięki Ula, choć bardzo bym chciała abys pokazała mi tez wyliczenia, bedzie mi to bardzo
pomocnicze
2 sty 18:55