okrag opisany na czworokacie
sagan: Na czworokącie ABCD można opisać okrąg. Długości boków tego czworokąta są równe
|BC|=12, |CD| = 6, |AD| =10, a kąt ABC ma miarę 60 stopni . Oblicz długość promienia okręgu
opisanego na czworokącie ABCD.
11 kwi 15:29
irena_1:

α=60
0
β=180
0−α=120
0
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ACD:
| | 1 | |
x2=102+62−2*10*6*cos1200=136−120*(− |
| )=136+60=196 |
| | 2 | |
x=14
R− promień okręgu opisanego na czworokącie ABCD (oraz na trójkącie ACD)
Z pola trójkąta ACD:
| | 1 | | √3 | |
P= |
| *10*6*sin1200=30* |
| =15√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 210 | | 14 | | 14√3 | |
R= |
| = |
| = |
| |
| | 15√3 | | √3 | | 3 | |
11 kwi 16:12
Eta:
x=14
| | 14 | | 14√3 | |
z tw. sinusów w ΔABC |
| =2R ⇒ R= |
| |
| | sin60o | | 3 | |
11 kwi 16:21
kasia: Eta pomozesz mi rozwiazac te rownania?
4x−2y=6
3x+6y=12
2x−3y=−5
−x+5y=6
x=y=3
x−2=6
11 kwi 16:30
Mila:
4x−2y=6 /*3
3x+6y=12
−−−−−−−−−−−−−−−
12x−6y=18
3x+6y=12
−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
15x=30 /:2
x=2
podstawiamy do II równania
3*2+6y=12
6y=12−6
y=1
x=2 i y=1
Spr.
L1=4*2−2*1=8−2=6=P1
L2=3*2+6*1=6+6=12=P2
11 kwi 18:35