wektory
szarlotka: każdy z wektorów u i w ma dodatnie wspolrzedne i dlugosc 10. wektor u jest prostopadly do
prostej 3x + 4y − 8=0
a wektor w do prostej y =
724 + 4. Wyznacz dlugosc wektora u + w.
nie wiem jak to ugryzc
11 kwi 14:06
Janek191:
Popraw zapis II prostej
11 kwi 14:09
szarlotka: y = 724 x +4
11 kwi 14:14
Janek191:
→
u = [ 3a, 4 a ] i
√(3a)2 + ( 4 a)2 = 10 ⇒
√ 25 a2 = 10 ⇒ 5a = 10
a = 2
więc
→
u = [ 6, 8 ]
========
Dokończ

To zadanie było już rozwiązywane − szukaj na forum
11 kwi 14:24
szarlotka: nie rozumiem jak to a sie pojawilo
11 kwi 14:29
Janek191:
| | 7 | |
cd. y = |
| x + 4 / * 24 |
| | 24 | |
24 y = 7 x + 96
7 x − 24 y + 96 = 0
więc
→
w = [ 7 b, − 24 b] i
√(7b)2 + (−24b)2 = 10 ⇒
√625 b2 = 10 ⇒ 25 b = 10
czyli
→
w = [ 2,8 ; 9,6 ]
oraz
→ →
u + w = [ 6, 8 ] + [ 2,8 ; 9,6 ] = [ 8,8 ; 17,6 ]
=================================
11 kwi 14:31
Janek191:
Wektor prostopadły do prostej 3 x + 4 y − 8 = 0 ma współrzędne [ 3, 4]
ale nie ma długości 10 tylko √32 + 42 = 5
więc
biorę inny wektor prostopadły do tej prostej [ 3a, 4a ] i szukam takiego a, aby
długość tego wektora była równa 10.
11 kwi 14:36
Janek191:
→
Jednak wektor w jest zły, bo nie ma obu współrzędnych dodatnich.
11 kwi 14:38
Janek191:
Nie było czasem minusa w równaniu II prostej ?
11 kwi 14:40
szarlotka: z czego to wynika?
11 kwi 14:41
szarlotka: nie
11 kwi 14:42
Janek191:
Wektor prostopadły do prostej 7 x − 24 y + 96 to [ 7, − 24]
Jedna współrzędna jest dodatnia, a druga ujemna.
| | 7 | |
Może było y = − |
| x + 4 ? |
| | 24 | |
11 kwi 14:46
szarlotka: uu nie minusa nie bylo ale zjadlam slowo rownolegly
11 kwi 14:48
Janek191:
11 kwi 14:49
Janek191:
To dlatego nie wychodziło
11 kwi 14:49
Janek191:
Zamiast 14.31
więc
→
w = [ 24 b, 7 b] i
√(24 b)2 + (7 b)2 =
√625 b2 = 25 b = 10
więc
b = 0,4
→
w = [ 9,6 ; 2,8 ]
============
→ →
u + w = [ 6, 8 ] + [ 9,6 ; 2,8] = [ 15,6 ; 10,8]
===================================
11 kwi 14:55
szarlotka: dalej tego nie rozumiem jak mam prosta 5x + 3y −6 = 0 to wektor prostopadly u[5,3] a
rownolegly? skad tak?
11 kwi 14:56
Janek191:
więc
y = 7 x = 24
Ale wektor równoległy
[ 7, 24 ] ma długość
√72 + 242 =
√625 = 25
a ma mieć długość 10, więc biorę wektor [ 7b , 24 b ] taki by jego długość była równa 10.
Patrz.14.55
→
w = [ 9,6 ; 2,8 ]
I w I =
√ 9,62 + 2,82 =
√92,16 + 7,84 =
√100 = 10
11 kwi 15:05
Janek191:
Wyżej powinno być:
Ale wektor równoległy [ 24, 7] ma długość √242 + 72 = √625 = 25
a ma mieć 10, więc biorę wektor [ 24 b, 7 b] taki , by ....
11 kwi 15:08
szarlotka: w koncu cos mi sie rozjasnilo

dzieki
11 kwi 15:10
Janek191:
Trzeba szukać na forum
11 kwi 15:11