Układ równań z 4 niewiadomymi
cinek: Mam rozwiązać następujący układ równań:
| ⎧ | a=x*cosα − z*sinα | |
| ⎜ | b=z*cosα − y*sinα | |
| ⎨ | c=x*sinα + z*cosα |
|
| ⎩ | d=z*sinα + y*cosα | |
Znane są a, b, c, d. Trzeba obliczyć x, y, z, alfa. 4 niewiadome − 4 równania. Ale jak się za
to zabrać? Proszę o pomoc.
11 kwi 13:51
g:
| | a+d | |
Dodaj równania 1) + 4). Wyznacz cosα= |
| |
| | x+y | |
| | c−b | |
Odejmij 3) − 2). Wyznacz sinα = |
| |
| | x+y | |
Wstaw sin i cos do wszystkich równań, wymnóż stronami przez (x+y) i
uformuj cztery równania liniowe dla zmiennych x,y,z.
Okaże się że drugie i trzecie równania są takie same,
oraz pierwsze i trzecie są takie same. Zostaną dwa.
d*x − a*y − (c−b)*z = 0
b*x + c*y − (a+d)*z = 0
Wyznaczamy x i y w funkcji z:
x = z * [a(a+d) + c(c−b)] / (ab+cd)
y = z * [d(a+d) − b(c−b)] / (ab+cd)
Teraz równania 1) i 3) podnosimy do kwadratu i sumujemy. Dostajemy:
a
2 + c
2 = x
2 + z
2
Za x podstawiamy x z poprzedniego równania i dostajemy liniowe
równanie na z
2. Wyznaczamy z
2 i z. Cofając się wyznaczamy x i y,
i na końcu sinα i cosα.
Nie umiałem zgrabnie uprościć wzoru wynikowego, ale obliczyć według tego opisu
powinno się dać.
Warto zauważyć, że jeśli zestaw x,y,z,α jest rozwiązaniem, to
rozwiązaniem będzie również −x,−y,−z,α+π.
11 kwi 22:01
jc: Przepisujemy układ równań tak:
x = (cos α) a + (sin α) c
z = − (sin α) a + (cos α) c
z = (cos α) b + (sin α) d
y = − (sin α) b + (cos α) d
Porównujemy równania II z III.
(sin α) (d + a) = (cos α) (c − b)
| | c−b | |
tg α = |
| , osobno przypadek, kiedy d+a =0 |
| | d+a | |
Wyliczamy α. Teraz równania I, II, IV dają nam x, z, y.
11 kwi 22:23
jc: Nie musimy znać α.
| | d+a | |
cos α = |
| |
| | (d+a)2 + (c−b)2 | |
| | c−b | |
sin α = |
| |
| | (d+a)2 + (c−b)2 | |
| | (d+a)a + (c−b) c | |
x = |
| |
| | (d+a)2 + (c−b)2 | |
| | − (c−b) b + (d+a) d | |
y = |
| |
| | (d+a)2 + (c−b)2 | |
| | (ab + cd)/2 | |
z = |
| |
| | (d+a)2 + (c−b)2 | |
11 kwi 22:40
g: Dobre! Nie wpadłem, że to są wzory na obrót układu współrzędnych, które można sprytnie
odwrócić.
11 kwi 23:08
cinek: Bardzo dziękuję za pomoc!
12 kwi 15:01