Ciągi
Marcin:
Oblicz sumę wszystkich parzystych liczb całkowitych dodatnich, nie większych od 1000 i
niepodzielnych przez 3.
a) Liczby parzyste nie większe od 1000
2,4,6...,1000
Takich liczb jest 1000/2=500, a ostatnia to 1000
Suma 2+4+6+...+1000:
| | 2+1000 | | 1002 | |
S500= |
| * 500 = |
| * 500 = 501 * 500 = 250500 |
| | 2 | | 2 | |
b) Liczby parzyste podzielne przez 3
6,12,18,..996
Takich liczb jest 996/6=166, a ostatnia to 996
Suma 6+12+18+...+996:
| | 6+996 | | 1002 | |
S166= |
| * 166 = |
| * 166 = 501 * 166 = 83166 |
| | 2 | | 2 | |
Więc:
250500−83166=
167334 − Suma parzystych liczb niepodzielnych przez 3, nie większych od 1000.
Proszę o sprawdzenie poprawności, pozdrawiam