matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo urodzin min. dwóch osób w tym samym dniu tygodnia Ślepy: Hej! Mam następujące zadanie: Mamy 4 osoby, jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej dwie urodziły się w tym samym dniu tygodnia. Rozwiązanie poprawne, oficjalne i najprostsze, leciało wedle nauczyciela następująco: Ω=7x7x7x7 Liczymy zdarzenie przeciwne, tzn, że żadna nie urodziła się w tym samym dniu: Mamy A'=7x6x5x4 możliwości Stąd: P(A)=1−6x5x47x7x7=223343≈0.65 Teraz mój sposób obliczenia tego prawdopodobieństwa. (OK, zdaję sobie sprawę z tego, że powyższa metoda jest dużo szybsza i przyjemniejsza, po prostu w ferworze pisania egzaminu rozwinąłem pierwszą myśl, która przyszła mi do głowy i jakoś się zahaczyłem o zasadę szufladkową emotka ) Wychodzę z założenia, że nie jest istotne, kto urodził się w jakim dniu, więc będę liczyć kombinacjami. Przestrzeń wszystkich możliwych zdarzeń jest następująca: − Każda osoba urodziła się w innym dniu (wybieramy dowolne cztery dni z siedmiu) − Dwie osoby jednego dnia, a dwie pozostałe w osobnych dniach (trzy dni z siedmiu) − Trzy jednego, jedna drugiego, lub po dwie na dwa dni (dwa dni z siedmiu) − Wszystkie cztery jednego dnia (jeden z siedmiu) Czyli matematycznie: Ω=C47+C37+C27+C17=35+35+21+7=98 możliwości Zdarzenia sprzyjające: − Dwie osoby jednego dnia, a dwie pozostałe w osobnych dniach (trzy dni z siedmiu) − Trzy jednego, jedna drugiego, lub po dwie na dwa dni (dwa dni z siedmiu) − Wszystkie cztery jednego dnia (jeden z siedmiu) Czyli: A=C37+C27+C17=35+21+7=63 Stąd prawdopodobieństwo: AΩ=6398=914≈0.642 Za moje rozwiązanie otrzymałem 0 punktów. Tutaj pojawiają się moje pytania. Czy gdzieś zrobiłem jakiś błąd, czegoś nie dostrzegłem? Czy moja metoda jest dokładniejsza, gorsza, czy całkiem zła? Różnica w wyniku jest bardzo niewielka, czy takie dwa sposoby liczenia tego prawdopodobieństwa są równoważne? Jeśli nie, to dlaczego? Pozdrowionka, Ślepy
11 kwi 13:08
Jerzy: Nauczyciel popełnił błąd ...zdarzenie przeciwne : co najwyżej jedna, czyli żadna lub jedna
11 kwi 13:28
Ślepy: Nie całkiem nadążam, mógłbyś rozwinąć? Jak opisałbyś to liczbowo? Żadna lub jedna, ale przecież jeśli jedna osoba urodziła się w tym samym dniu co inna, to, siłą rzeczy, dwie osoby urodziły się w tym samym dniu. Jak dla mnie, to zdarzenie przeciwne jest wyznaczone OK.
11 kwi 13:51
Jerzy: Ja się pomyliłem emotka
11 kwi 13:55
Ślepy: Ok Dzięki za próbę i zabranie się do tematu emotka Czyli dyskusja wciąż jest otwarta i nierozstrzygnięta emotka Dobrzy ludzie, apeluję: rozjaśnijcie mroki mojej niewiedzy!
11 kwi 14:05