Wykaż równoliczność zbiorów
prem: Wykazać równoliczność zbiorów :
a) A=R , B=(0,1]
b) A=R , B=[0,
∞)
Jak to zrobić? Wiem, że muszę znaleźć bijekcję, ale nie mam pomysłu
11 kwi 12:11
prem: ref
12 kwi 18:02
jc:
(1) Tangens zdaje bijekcję z (−π/2, π/2) na R.
(2) Odcinek [0,1] jest równoliczny z odcinkiem [0,1)
1/n → 1/(n+1), n ∊ {1,2,3, ...}
x → x dla x ≠ 1/n
(2) (0.1] jest równoliczny z [1,∞)
x →1/x
Wymienione pomysły powinny wystarczyć.
12 kwi 18:42
prem: Nie rozumiem nadal

Ten przykład b bym prosił
16 kwi 00:16
g: | | 1 | |
y = |
| − 1 x ∊ (0,1] y ∊ [0,∞] |
| | x | |
16 kwi 00:26