Prosze o pomoc kula w przestrzeni
Laura: Bardzo prosze o pomoc...
W przestrzeni dany jest punkt:
C(3,4,−1)
i plaszczyzna α
α: x+y+z=0
Jedna kula K ma centrum w punkcie C i ma plaszczyzne α jako styczna
Kula K przecina plaszczyzne zawierajaca osie X i Y w okregu
b) Podaj dokladna wartosc promienia r w tym okregu
c) Wyznacz rownanie tego okregu.
Prosze mi pomoc. Kompeltnie nie wiem jak sie zabrac za ten okrag...

Nie wiem z czym sie
wiaze, ze przecina plaszczyzne z tymi osiami.
11 kwi 11:49
Jerzy:
Jeśli kula jest styczna do płaszczyzny, to jej promień równa się odległości punktu od
płaszczyzny
Płaszczyzna zawierająca osie X i Y, to płaszczyzna: z =0
11 kwi 12:07
Laura: Nie jest styczna. Przecina plaszczyzne, wiec styczna nie jest.
11 kwi 12:14
Jerzy:
Przecież masz napisane , że jest styczna
11 kwi 12:27
Jerzy: A przecina płaszczyznę : z = 0
11 kwi 12:28
Jerzy:
Masz znaleźć kulę K i przeciąć ją płaszczyzną z = 0
11 kwi 12:31
Laura: jest styczna do α ale przecina inna plaszczyzne
11 kwi 12:44
Laura: kule juz znalazlam. Mam jej wzor. nie wiem jak to dalej zrobic...
11 kwi 12:44
Jerzy:
Podstaw z=0 i dostaniesz szukany okrąg
11 kwi 12:45
Laura: ze niby (x−3)2 + (y−4)2 = 2√32 −1
cos nie bardzo...
11 kwi 13:03
Jerzy:
Jakie masz równanie kuli ?
11 kwi 13:04
Laura: (x−3)2 + (y−4)2 + (z+1)2= 2√32= 12
Promien liczony z odleglosci P od stycznej α
11 kwi 13:07
Jerzy:
Jeśli masz dobrze policzone, to: (x−3)2 + (y−4)2 = 11
11 kwi 13:14
Laura: czyli jego promien to √11 ?
11 kwi 13:37
Jerzy:
Tak
11 kwi 13:37
Laura: Super. Dzieki Jerzy
11 kwi 13:39