pochodne
Magdalena: | | 1 | |
Obliczyć cos |
| z dokładnością do 0,0001, posługując się rozwinięciem funkcji f(x)=cosx w |
| | 4 | |
szereg Maclaurina.
Wzór znam, ale ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego pochodna z f (x)= −sin x? albo f '' (x)= −cosx?
a f ''' (x)= sin? itd.
11 kwi 11:45
wredulus_pospolitus:
bo liczysz pochodną z funkcji:
f(x) = cosx

f'(x) = −sinx
f''(x) = −cosx
f
(4)(x) = sinx
... itd.
11 kwi 11:47
Magdalena: to w takim razie f(4)=cosx , a nie sinx
11 kwi 11:55
Magdalena: no tak to wszystko jest we wzorach zawsze najprostszej rzeczy nie rozumiem, która właściwie
jest podana we wzorach.
To się praktycznie cały czas powtarza, dzięki
11 kwi 12:03
Magdalena: ej, a skąd f(0)= 1, f ' (0)=0, f ''(0)=−1 itd?
11 kwi 12:07
yht:
jeśli f'(x) = −sinx, to f'(0) = −sin0 = 0
f''(x) = −cosx, to f''(0) = −cos0 = −1
sinus zera to 0, a cosinus zera to 1
11 kwi 12:09
Magdalena: to fakt, banalne to było

dziękuję za poświęcony czas
11 kwi 12:13
Magdalena: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos ( |
| )=1− |
| * |
| + |
| * |
| − |
| * |
| = |
| | 4 | | 2 | | 16 | | 24 | | 256 | | 720 | | 4096 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=1− |
| + |
| − |
| i co teraz ? ma być z dokładnością do 0,0001 |
| | 32 | | 6144 | | 2949120 | |
11 kwi 12:55
wredulus_pospolitus:
więc możesz np. wspólny mianownik zrobić

Na kalkulatorze to policzyć
11 kwi 13:17
Magdalena: nie wiem jak to rozpisać
11 kwi 14:02