Oblicz
trygo: Oblicz równanie jeśli tg alfa = 3
3sin alfa + 2cos alfa
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
5cos alfa
11 kwi 11:39
Janek191:
Podziel licznik i mianownik przez cos α
11 kwi 11:43
wredulus_pospolitus:
skoro tgα = 3 ... to sinα = 3cosα
zastosuj to
11 kwi 11:48
wredulus_pospolitus:
następnie oblicz sinα i cosα z jedynki trygonometrycznej (stosując sinα=3cosα)
11 kwi 11:48
trygo: 3sin5cos + 25 = 3*3cos5cos + 25 = 95 + 25 = 115 = 215
Tak ma być ?
11 kwi 11:55
yht:
bardzo dobrze
11 kwi 12:03
5-latek : majac dany tgα to
11 kwi 14:14
Janek191:
| 3 sin α + 2 cos α | | 3 tg α + 2 | | 3*3 +2 | | 11 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 5 cos α | | 5 | | 5 | | 5 | |
11 kwi 15:23