Funkcja a<0 b>0
Michel: Funkcja liniowa f określona wzorem f(x)=(4−m2)x+1/2m + 2
wyznacz wartości m dla których wykres funkcji przechodzi przez I, II, IV ćwiartkę układu
współrzędnych
No więc dla a<0 wykres będzie przechodził przez II ćwiartkę ?
4−m2 <0
m2>4
m=2 m=−2
1/2m+2 to jest b>0 bo ma przechodzić przez I i IV
m<−4
m należy (−∞;−2) U (2;∞+)
x należy (−∞;2) U (2;∞+)
Jak te zbiory powinny poprawnie wyglądać ?
11 kwi 11:28
Michel: tam jest (4−m
2)
11 kwi 11:28
Janek191:
4 − m2 < 0 ⇒ ( 2 − m)*( 2 + m)<0 ⇒ m ∊ ( − ∞, − 2) ∪ ( 2, +∞)
0,5 m+ 2 > 0 ⇒ m + 4 > 0 ⇒ m > − 4
Odp. m ∊ ( − 4, − 2) ∪ ( 2, +∞ )
========================
11 kwi 11:42