stereometria
Radek: Przekroj graniastoslupa prostego trojkatnego jest trojkatem prostokatnym o bokach dlugosci 3, 4
i 5 oraz kacie nachylenia do plaszczyzny podstawy
rownym 30 stopni. Oblucz objetosc graniastoslupa. Rysunek
http://iv.pl/images/31022227261088996348.jpg
Bardzo bym prosił o wyjaśnienie mi tego zadania

. Pozdrawiam
wredulus_pospolitus:

1) Skoro przekrój to trójkąt prostokątny, to podstawa także jest trójkątem prostokątnym.
2) Skoro trójkąt prostokątny (przekrój) jest nachylony do podstawy pod kątem α, to jego
przyprostokątna jest nachylona do boku podstawy pod kątem α
| √3 | | a | |
| = cosα = |
| ⇔ a = 2√3 |
| 2 | | 4 | |
h = 2
| | a*3 | |
no i masz Pp = |
| = ... |
| | 2 | |
V = ...