matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość
Varost:
Udowodnij tożsamość
π
sin x − cos x =
√
2
sin (x −
)
4
11 kwi 09:35
wredulus_pospolitus:
√
2
√
2
sinx − cosx =
√
2
(
sinx −
cosx) =
√
2
(cos45
o
sinx − sin45
o
cosx) =
2
2
π
=
√
2
sin(x−45
o
) =
√
2
sinx(x −
)
4
11 kwi 09:40