Dany jest trapez o podstawach AB i CD takich ,że |AB|=20 , |CD|=12. Ramiona trap
Bartek: Dany jest trapez o podstawach AB i CD takich ,że |AB|=20 ,
|CD|=12. Ramiona trapezu maja długość |AD|= 10 , |BC|= 14
a)Wyznacz pole trapezu
11 kwi 08:52
wredulus_pospolitus:

x
2 + h
2 = 10
2
y
2 + h
2 = 14
2
20 = 12 + x + y
rozwiąż ten układ trzech równań z trzema niewiadomymi, aby wyznaczyć 'h'
Podstaw do wzoru
11 kwi 08:59
Bartek: Jak rozwiąże ten układ to wychodzi x na minusie.
11 kwi 09:02
wredulus_pospolitus:
to źle rozwiązujesz ten układ
pokaż obliczenia
11 kwi 09:10
wredulus_pospolitus:
albo i nie
11 kwi 09:12
wredulus_pospolitus:

x+z = 20
y+z = 12
x
2+h
2 = 10
2
y
2+h
2 = 14
2
także nie da poprawnych rozwiązań
Tak więc −−− treść zadania do poprawy
11 kwi 09:15
Bartek: No wlasnie x wychodzi mi ciagle −2
11 kwi 09:20
Mila:

CE||AD
P
ΔCEB =
√p*(p−8)*(p−14)*(p−10)
Licz
11 kwi 18:27
Mila:
11 kwi 19:22