rozwiacac zadanie
Jola: wykonaj zadania na wielomianach
| | x2−4 | | (x+2) | |
1. |
| : |
| |
| | x2 +6x − 9 | | (x−3) | |
2 sty 17:47
Jola: sadze ze te zadania są łatwe ale przez cały miesiąc ubiegły nie było mnie w szkole, a chcę
zrobić wrażenie na nauczycielce, i czy mogła bym prosić o całkowite rozwiązanie
2 sty 17:48
ak1: Czy nie zrobiłaś błędu w 1. równaniu? [x2+6x−9]
2 sty 17:55
Jola: x2+6x−9 tak mam przepisane wiec sugeruje ze tak musi byc jak teraz napisane czyli odjąć 9
2 sty 17:58
ak1: Przepraszam ale muszę odejśc od monitora, może ktoś zrobi to
2 sty 18:22
Godzio:
| | x2−4 | |
Jola jestem pewny na 100% że ma być tak: |
| bo bez tego ułamek |
| | x2−6x+9 | |
się nie skróci co do 2 zaraz pomoge, a ty sprawdź 1
2 sty 18:36
Godzio:
2)
sprowadzamy do wspólnego mianownika:
| | (x+2)(x+4)+(2x−7)(x−1) | | x2 + 4x +2x + 8 +2x2 −2x −7x +7 | |
= |
| = |
| =
|
| | (x−1)(x+4) | | (x−1)(x+4) | |
| | 3x2−3x+15 | | 3(x2−x+5 | | 3(x2+4x−5x+5) | |
= |
| = |
| = |
| =
|
| | (x−1)(x+4) | | (x−1)(x+4) | | (x−1)(x+4) | |
| 3(x(x+4) − 5(x+1) | | 3x(x+4) | | 15(x+1) | |
| = |
| − |
| =
|
| (x−1)(x+4) | | (x−1)(x+4) | | (x−1)(x+4) | |
| 3x | | 15 | | x−1+1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
| − |
| = 3( |
| − |
| ) = 3(1+ |
| − |
| )
|
| x−1 | | x+4 | | x−1 | | x+4 | | x−1 | | x+4 | |
2 sty 18:47
Jola: w zadaniu tak pisze, ale jesli mówicie ze sie nie da to zróbcie tak jak uważacie, sadze ze zle
przepisałam od koleżanki, a co do zadania drugiego to juz koniec zadania i taki wynik tego w
zadaniu drugim jest
2 sty 18:53
Godzio: chyba bardziej uprościć się nie da, co do pierwszego zrobie tak jakby było x2−6x+9 bo tak
bedzie prawidłowo
2 sty 18:56
Godzio:
1)
| | (x−2)(x+2) | | x−3 | | x−2 | | x−3 +1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | (x−3)2 | | x+2 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
2 sty 18:58
Jola: dziękuję ci bardzo
2 sty 19:13