Funkcje
mike: Liczba −6 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=4−(m+7)x. Oblicz m.
11 kwi 00:00
ICSP: Za x podstawiasz −6, za f(x) podstawiasz 0 i rozwiazujesz powstałe w ten sposób równanie.
11 kwi 00:02
mike: Robiłem tak, ale wtedy Mz wychodziło mi −8 i nadal tak wychodzi
11 kwi 00:09
ICSP: 0 = 4 + 6(m + 7)
...
11 kwi 00:10
Dziadek Mróz:
4 − (m + 7)*(−6) = 0
4 + 6(m + 7) = 0
4 + 6m + 42 = 0
6m + 46 = 0
6m = −46
| | 46 | | 4 | | 2 | |
m = − |
| = −7 |
| = −7 |
| ≈ −7.67 |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
11 kwi 10:02