rozwiąż równanie
xd: sin3x+sinx=0
wynik podaj w najprostszej postaci.
jeśli użyję wzoru na sumę sinusów, ze str 16 w tab mat, jaki powinien być prawidłowy wynik?
10 kwi 23:45
kochanus_niepospolitus:
| a+b | | a−b | |
sina + sinb = 2sin |
| cos |
| |
| 2 | | 2 | |
taki oto 'ciekawy' wzorek możesz zastosować
10 kwi 23:46
::
sin3x= sin(−x)
3x= −x+2kπ v 3x= π+x+2kπ
teraz już sam dokończ
10 kwi 23:49
xd: wiem, ale co dalej z sin2xcosx=0 ?
10 kwi 23:49
olekturbo: 2sin2xcosx = 0
sin2x = 0 v cosx = 0
2x = k*180 v x = 90 + k * 180
x = k*90 v x = 90 + k * 180
10 kwi 23:50
xd: dziękuję olekturbo
10 kwi 23:54
olekturbo: Proszę xd
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dobranoc
10 kwi 23:54
Mila:
sin3x+sinx=0
sin2x*cosx=0
sin2x=0 lub cosx=0
11 kwi 00:01