Całka nieoznaczona
Student: Mam całkę
∫xcosxdx=It=xsinx, dt=cosxdxI=∫t*dt

Wolfram pokazuje mi wynik xsinx+cosx. Nie rozumiem tej ostatniej fazy całkowania wydaje mi się
że tam gdzieś jest błąd. Rozjaśni mnie ktoś?
10 kwi 22:09
ICSP: Powtórz liczenie pochodnych.
10 kwi 22:11
10 kwi 22:16
Jerzy:
Licz przez części v' = cosx
10 kwi 22:19
jc: Wzór Leibniza (całkowanie przez części)
∫ f g' dx = fg − ∫ f' g dx
∫ x cos x dx = ∫ x (sin x)' dx = ...
(klasyczny przykład)
10 kwi 22:19
Student: Dziękuję nawet nie wiesz jak mi ratujesz życie

jutro kolos a jeszcze muszę obejrzeć
Karczyńskiego z całkowaniem z częściami.
Korzystając z okazji to da rade całkować funkcje tylko z metody podstawiania czy niezbędne jest
nauczenie się tej drugiej z częściami?
10 kwi 22:23
Jerzy:
Naucz się
10 kwi 22:25