Przedział (-∞,-3> jest zbiorem wartoosci funkcji:
Pawcio: Przedział (−∞,−3> jest zbiorem wartoosci funkcji:
a)f(x)=−3x2
b)g(x)=(x−3)2−3
c)h(x)=−3(x−3)2−3
d)k(x)=(x+3)2−3
2 sty 17:43
Godzio:
c)
2 sty 17:56
Pawcio: a skad to wiesz?
2 sty 17:58
Godzio: to postać kanoniczna z której możemy odczytać współrzędne wierzchołka:
przedział (−∞,−3> jest przedziałem dla funkcji malejącej więc b i d odpada
postać kanoniczna : f(x) = a(x−p) +q
wierzchołek : W(p,q)
z "c" odczytujemy że funkcja jest malejąca, q=−3 −> obniżona o 3 jednostki w dół
odp. a to zwykła funkcja −3x2 nie poddana żadnym przekształceniom więc jej ZW : <0,−∞)
2 sty 18:04
2 sty 18:12