Oblicz Granice ciągów
yenn: lim [1/
√3 −1/3+ 3/3
√3− 1/9 +....+1/(3
n−1 *
√3) − 1/(3
n) ]
→
∞
z góry dziękuje za odpowiedz lup podpowiedz
10 kwi 21:46
jc: 1 + x + x2 + x3 + ...
10 kwi 21:59
yenn: trochę nie rozumiem, emm próbowałam wyciągać √3 ale stoje w miejscu
10 kwi 22:02
jc: x = 1/
√3
| | 1 + x2n+1 | |
x − x2 + x3 − x4 + ... + x2n−1 − x2n = x |
| |
| | 1 + x | |
| | 1 | | 1 + 1/(3n √3) | | 1 | |
= |
| |
| → |
| |
| | √3 | | 1 + 1/√3 | | 1 + √3 | |
Myślę, że w treści jest usterka przy 3 wyrazie.
10 kwi 22:16
yenn: wow ale jak do tego dojsć?
10 kwi 22:32
yenn: a czy mogłabym podzielic to na 2 ciagi? jeden ten gdzie przy liczbach sa minusy a drugi gdzie
sa plusy i jeden odjąć od drugirgo?
10 kwi 22:34
jc: Możesz rozdzielić. Spróbuj!
10 kwi 22:56
yenn: haha chyb zrobiłam cos nie tak wyszło mi (2√3 +1)\4
10 kwi 23:07