Zbiór X jest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 12
MAteusz: Zbiór X jest zbiorem liczb naturalnych mniejszych od 12. Funkcja f każdej liczbie ze zbioru X
przypożądkowuje resztę z dzielenia przez 4. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(x)−1 i podaj jego
miejsce zerowe.
10 kwi 21:24
Janek191:
X = { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 }
Yf = { 0,1,2,3,0,1,2,3,0,1,2,3 }
Yg = { −1,0,1,2,−1, 0, 1,2,−1,0,1,2}
g( 1) = 0 g(5) = 0 g( 9) = 0
Miejsca zerowe: 1, 5, 9.
Kolor czerwony − wykres funkcji f
Kolor niebieski − wykres funkcji g