trapez
onna: w trapezie kąty przy dłuższej podstawie mają miary 300 i 450. oblicz pole trapezu jeżeli
wiez że różnica długości podstaw jest równa 100 cm2 bardzo proszę o pomoc
2 sty 17:37
Godzio:

b−a=100
x+y=100
h
√3 + h = 100
h(
√3 + 1) =100
| | 100 | | 100√3 − 100 | |
h= |
| = |
| = 50√3 − 50
|
| | √3+1 | | 2 | |
h=y
x=h
√3 = 150 − 50
√3
b−a=100 => b=100+a
(b−x)
2 + h
2 = (a+y)
2 + h
2
b
2 − 2bx +x
2 = a
2 + 2ay +y
2
(100+a)
2 − 2(100+a)(150−50
√3) + (150−50
√3)
2 = a
2 +2a(50
√3−50} + (50
√3 −50})
2
10000 + 200a + a
2 +(200+2a)(150−50
√3) + 22500 − 15000
√3 + 7500 =a
2 + 100a
√3 − 100a +
7500 −5000
√3 + 2500
30000+200a+30000 −10000
√3 + 300a − 100a
√3 − 15000
√3 = 100a
√3 − 100a −5000
√3
30000 − 20000
√3 = −600a +200a
√3
300 − 200
√3 = −6a + 2
√3a
150 − 100
√3 = −3a +
√3a
−a(3−
√3) = 150 − 100
√3
| | 450+150√3 −300√3 − 300 | |
−a= |
|
|
| | 6 | |
a=25
√3 − 25
b−a=100
b=75 + 25
√3
| | a+b | | 50√3 +50 | | 7500−2500 | |
P= |
| * h = |
| * (50√3 − 50) = |
| = 2500
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
koszmarne obliczenia ale wynik jest mam nadzieje że dobry
2 sty 18:31