Oblicz: czas
kapiszon z matmy: Kolarz pokonał drogę z miasta A do miasta B w ciagu 1 godziny 40 minut. Tą samą trasą szedł
piechur, ktory poruszal sie ze srednia predkoscia o 80%
mniejsza niz kolarz. Ile czasu zajęło mu przejscie z miasta A do miata B?
10 kwi 21:17
yht:
s − droga z A do B
v − prędkość kolarza
v
p = v−80%v − prędkość piechura
| | 40 | | 2 | | 5 | |
t = 1h40min = 1 |
| h = 1 |
| h = |
| h |
| | 60 | | 3 | | 3 | |
t
p = ?
v
p=v−80%v=v−0,8v=0,2v
v*t = v
p*t
p
| | 25 | | 1 | |
tp = |
| h = 8 |
| h = 8h20min |
| | 3 | | 3 | |
Odp. 8 godzin i 20 minut
10 kwi 21:43
kapiszon z matmy: WIELKIE DZIĘKI

!
12 kwi 18:29