Zbiór A jest dziedziną funkcji f(x)= x-6/x-6, a zbiór B - dziedziną funkcji g(x)
Diana: Zbiór A jest dziedziną funkcji f(x)= x−6/x−6, a zbiór B − dziedziną funkcji g(x)=
√2x−6.
Wyznacz wzór A nB. Podaj, ile liczb będących dzielnikami liczby 24 należy do tego zbioru.
Z góry dziękuje za odpowiedź
10 kwi 21:14
5-latek :

dzielniki 24 całkowite to {−1,1,−2,2 ,−3,3,−4,4 −6,6 −8,8 −12,12,−24,24} .
D
f=R\{6}
g(x)=
√2x−6
D
f= 2x−6≥0 to 2x≥6 ⇒x≥3
Mamy wyznaczyć czesc wsopolna (iloczyn zbirów Ai B
Widac ze A∩B=x∊<3,
∞)\6
x=6 musimy odrzucić bo nie należy do obydwu zbiorow
Wiec te dzieliniki to x={3 ,4 8,12,24}
10 kwi 21:48
MAteusz: Co oznacza ta zielona kreska ?

Zamalowana zielona kropa na osi ? Pierwszy raz widzę taki
rysunek, dlatego miłoby było jakbyś mi to wytłumaczył !
10 kwi 22:33
5-latek : Zielona kreska oznacza caly zbior liczb R (−∞.∞) ( ale wyrzucone jest z tego x=6
Zielona zamalowana kropka to jest obojętnie jakiś punkt na osi OX (narysowałem go i nie
chciałem go potem usunąć.
Czy jeszcze cos nie wiadomo to pytaj bo zaraz ide spac
10 kwi 23:05
Diana: Dziękuję za pomoc, naprawdę jestem wdzięczna. Miłej nocy
10 kwi 23:12
5-latek : Dobranoc
10 kwi 23:13