proszę pomóżcie
Wiksa: Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt (6,1) i równo odległej od punktów A ( 5,−3)
i B (−3,0)
10 kwi 21:03
5-latek : Potrafisz zrobić tak prosty rysunek do zadania ?
10 kwi 21:05
Wiksa: no na kartce umiem narysować to
10 kwi 21:07
Janek191:

Prosta przechodząca przez P =( 6, 1)
y = a x + b
1 = 6 a + b ⇒ b = 1 − 6 a
y = a x + 1 − 6 a
a x − y + 1 − 6 a = 0
A =( 5, − 3) B = ( − 3, 0)
więc
I 5 a + 3 + 1 − 6 aI | | I − 3 a + 1 − 6 a I | |
| = |
| |
√a2 + 1 | | √a2 + 1 | |
I 4 − a I = I 1 − 9 a I
więc
4 − a = 1 − 9 a lub 4 − a = 9 a − 1
8 a = − 3 lub 5 = 10 a
wtedy
| 18 | |
b = 1 − ( − |
| ) = 3,25 lub b = 1 − 6*0,5 = − 2 |
| 8 | |
| 3 | |
y = − |
| x + 3,25 lub y = 0,5 x − 2 |
| 4 | |
I prosta nie spełnia warunków zadania,
Odp. y = 0,5 x − 2
=============
10 kwi 21:29
Janek191:
?
10 kwi 21:43
Mila:
Janku powinna być jeszcze prosta równoległa do AB i przechodząca przez P.
| 3 | |
To właśnie ta prosta o wsp. kierunkowym a=− |
| |
| 8 | |
10 kwi 23:02
Janek191:

Dzięki Milu
| 3 | | −3 | |
Napisało mi się − |
| zamiast |
| i stąd to nieporozumienie  |
| 4 | | 8 | |
cd.
b = 3,25
==================
11 kwi 13:57
5-latek : A Wiksa ma to w du...e
11 kwi 14:16
Janek191:
Co prawda, to prawda
11 kwi 14:21