wartosci nieujemnych nie przyjmuje funkcja:
Pawcio: wartosci nieujemnych nie przyjmuje funkcja:
a)f(x)=−3(x−3)2
b)g(x)=4(x−4)2−4
c)h(x)=−5(x−5)2−5
d)k(x)=6(x+6)2+6
2 sty 17:35
Pawcio: help
2 sty 21:19
Pawcio: help
2 sty 22:10
Pawcio: ?
3 sty 11:27
edyskam:

a)
f(x)=−3(x−3)
2
f(x)= −3x
2+18x−27
−3x
2+18x−27≥0
Δ=324−324=0
x=−18/−6
x=3
f. ma ramiona skierowane w dół.
więc przyjmuje wartości ujemne.
3 sty 12:33
edyskam: b)
g(x)= 4x2−32x+64−4
g(x)=4x2−32x+60
4x2−32x+60≥0/:4
x2−8x+15≥0
Δ=64−60=4
√Δ=2
x1=(8−2)/2
x1=3
x2=(8+2)/2
x2=5
f. ma ramiona skierowana ku górze.
przyjmuje wartości dodatnie w przedziałach( −∞,3) oraz(5,∞)
3 sty 12:41
edyskam: h(x)= −5x2+50x−125−5
h(x)=−5x2+5z−130
−5x2+5z−130≥0/:5
−x2+10x−26≥0
Δ=100−104
Δ=−4
f. nie nie posiada miejsc zerowych, ramiona są skierowane w dół więc funkcja przyjmuje tylko
wartości ujemne.
3 sty 12:48
edyskam: tylko tam zamiast 5z w 2 i 3 linijce jest oczywiście 5x
3 sty 12:49
edyskam:
d)
k(x)= 6x2+72x+222/:6
6x2+72x+222=0
x2+12+37=0
Δ=144−148
Δ=−4
f. nie posiada miejsc zerowych, ramiona są skierowane ku górze, przyjmuje tylko wartości
dodatnie.
3 sty 12:53
Pawcio: dzieki wielkie xD
3 sty 14:21
edyskam: prosze bardzo, ciesze się, że mogłam pomóc
3 sty 14:49
Radek: edyskam tylko w odpowiedziach jest C, a nie D
24 kwi 11:44
aniabb: ale edyskam nie podała konkretnej odpowiedzi tylko rozwiązała wszystkie
a w treści jest NIE przyjmuje nieujemych czyli ma zawsze ujemne, a to jest opis do C godz.
12:48
chociaż faktycznie z postaci kanonicznej liczenie Δ w tym zadaniu jest sposobem bardzo dookoła
24 kwi 13:20