jak obliczyć wysokość i krótszą podstawę trapezu
Hlna: Trapez równoramienny jest wpisany w okrąg tak, że jego dłuższa podstawa jest średnicą okręgu.
Promień okręgu wynosi 5, a ramię trapezu 6. Oblicz wysokość trapezu oraz jego krótszą podstawę.
10 kwi 20:55
Jack:

ja bym policzyl tak:
skoro podstawa jest srednica, to trojkat (czerwony) jest prostokatny(z wlanosci ze na srednicy)
skoro jest prostokatny to moge obliczyc z pitagorasa trzec bok
10
2 − 6
2 = b
2
b
2 = 100 − 36 = 64
b = 8
| | 1 | |
zatem pole tego trojkata mozna obliczyc = |
| * 6 * 8 = 24 |
| | 2 | |
ale pole to mozna obliczyc tez wykorzystujac wysokosc trapezu
| | 1 | |
czyli to pole = |
| * h * 10 (2 promienie) = 5h |
| | 2 | |
skoro to pole = 24
10 kwi 21:03
Janek191:
10 kwi 21:04
Hlna: A co z krótszą podstawa
10 kwi 21:12
Jack: a po co Ci ona
10 kwi 21:17
Hlna: bo to wynika z polecenia do zadania
10 kwi 21:18
Jack: a, fakt, nie czytalem do konca

to sam policz
; D
10 kwi 21:27
Jack:

z pitagorasa oblicz x
nastepnie krotsza podstawa = 2R − 2x
10 kwi 21:32
Hlna: tak liczyłem, tylko,że wychodzą bzdury, bo x jest równy pierwiastek z 12 i dwudziestu czterech
dwudziestu pięciu
10 kwi 21:43
Jack: a masz do tego odp. ?
10 kwi 21:46
Jack: 6
2 − h
2 = x
2
korzystam ze wzoru (a−b)(a+b) = a
2 − b
2 zeby bylo latwiej
| | 24 | | 24 | |
(6 − |
| )(6 + |
| ) = x2 |
| | 5 | | 5 | |
dalej Ty
10 kwi 21:51
Janek191:
Do mojego rysunku:
h2 + x2 = 25
h2 + ( 5 − x)2 = 36
Odejmujemy stronami
( 5 − x)2 − x2 = 11
25 − 10 x + x2 − x2 = 11
10 x = 14
x = 1,4
więc
b = 2 x = 2,8
=========
h2 = 25 − x2 = 25 − 1,42 = 25 − 1,96 = 23,04
h = 4,8
======
10 kwi 21:51
Hlna: nie to zadanie ze sprawdzianu, na którym nie zrobiłem tego zadania, a było ono obowiązkowe na
pozytywną ocenę i dlatego byłem ciekawy jak to wyliczyć , bo poległem właśnie na obliczniu
podstawy, h mi wyszło tak jak tobie
10 kwi 21:53
Eta:
h
2=x(10−x) ⇒ 4,8
2=x(10−x) 3,6*6,4=x(10−x) ⇒x=3,6
b=10−2x ⇒ b= 2,8
11 kwi 00:18