Rozwiąż równanie trygonometryczne
Gabriel: Jestem prawie u celu..
Rozwiąż równanie: 2(sinx+cosx)=tg+1
2(sinx+cosx)−(sinx+cosx)/cosx=0 /*cosx
2cosx(sinx+cosx)−(sinx+cosx)=0
(2cosx−1)(sinx+cosx)=0
2cosx−1=0
cosx=1/2
x = π/3+2πk v −π/3+2πk k∊C
Niestety nie wiem co z drugą częścią, a w odpowiedziach jest jeszcze x= −π/4+kπ. Będę wdzięczny
za pomoc.
10 kwi 20:45
Smule: cos(90 − x) = sinx
10 kwi 20:56
g: Rozpisz sobie sin(x+π/4) i zauważ że sin(π/4) = cos(π/4).
10 kwi 20:57
Gabriel: sin(x+π/4)=sinxcosπ/4+cosxsinπ/4=sinx√2/2+cosx{2}/2
dalej nie rozumiem..
10 kwi 21:08