Oblicz granice
Asia: Oblicz granice
lim (x−
√x) <==== jak sie za to zabrac? wyjasni mi ktos krok
po kroku?proszę

x→
∞
10 kwi 20:30
kochanus_niepospolitus:
| | x−√x | | x+√x | | x2 − x | |
lim x − √x = lim |
| * |
| = lim |
| = |
| | 1 | | x+√x | | x+√x | |
| | x(x−1) | | x−1 | |
= lim |
| = lim |
| = ...  |
| | x(1+1/√x) | | 1+ 1/√x | |
10 kwi 20:33
Janek191:
| | x2 − x | | x − 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x +√x | | | |
więc
lim f(x) = +
∞
x→
∞
10 kwi 20:33
Asia: narazie sprobowalam pomnozyc to przez (x+
√x) i wyszlo mi x
2−x , czyli x(x−1) ale dalej to
nie wiem jak
10 kwi 20:33
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Stosujemy wzór a − b = |
| |
| | a + b | |
10 kwi 20:34
Asia: Janek , ale czemu to to →∞ ? x→∞ , −1 to −1 na dole 1/√x dazy do 0 wiec skad ta
nieskonczonosc tam ?
10 kwi 20:36
Janek191:
Licznik → +∞, a mianownik → 1.
10 kwi 20:38
Asia: juz chyba zrozumialam , w mianowniku zostala jedynka , a na gorze nieskonczonosc −1 czyli
10 kwi 20:39
kochanus_niepospolitus:
dokładnie
10 kwi 20:41
Asia: dziekuje slicznie <3
10 kwi 20:42