Granica funkcji wielu zmiennych
mola: Obliczyć granicę:
z=xysin(yx)
[x,y]−>[0,0]
10 kwi 20:09
kochanus_niepospolitus:
zanim zaczniesz liczyć zauważ, że:
| | x | | y | | sin(x/y) | |
z = |
| sin |
| = |
| |
| | y | | x | | x/y | |
A teraz:
A jak się oblicza granice dwóch zmiennych

Pamiętasz
10 kwi 20:12
kochanus_niepospolitus:
oczywiście w tym ułamku powinno być y/x w sinusie i w mianowniku
10 kwi 20:12
mola: wyszło by 00 czyli trzeba skorzystać z tw. de L'Hospitala?
10 kwi 20:18
jc: podpowiem: funkcja nie ma granicy w (0,0).
10 kwi 21:13
mola: czy jeżeli określę dziedzinę i napisze, że niej należy do niej punkt (0,0) to, to wystarczy?
10 kwi 21:19
jc: Rozpatrz 2 ciągi
(xn, yn) = (π/n, 1/n)
(xn, yn) = (π/(2n), 1/n)
Oba są zbieżne do (0,0),
Dla każdego z nich oblicz oblicz granicę z(xn,yn)
(właściwie nie ma co liczyć).
Otrzymasz różne liczby. To wystarczy.
10 kwi 21:34
mola: Próbowałam z dobraniem różnych ciągów ale nie wychodziło, złe ciągi dobierałam.
Dzięki
10 kwi 21:41