matematykaszkolna.pl
Zbadaj przebieg zmienności funkcji Magdalena:
 2x2 
Zbadać przebieg zmienności funkcji f(x)=

x+3 
10 kwi 20:02
olekturbo: Czego nie umiesz
10 kwi 20:03
Magdalena: Nie potrafię zbadać tego przebiegu funkcji, wiem, że D=R\{−3}
10 kwi 20:11
kochanus_niepospolitus: a znasz 'procedurę'
10 kwi 20:13
kochanus_niepospolitus: 1) wyznaczymy dziedzinę 2) jeżeli dziedzina parzysta to sprawdzamy parzystość i nieparzystość funkcji f(x) 3) liczymy granice w +/− oraz w punktach nie wchodzących do Df 4) na podstawie tego wyznaczamy asymptoty 5) liczymy pochodną funkcji f(x) 6) wyznaczymy dziedzinę funkcji f'(x) 7) wyznaczmy miejsca zerowe f'(x) (ekstrema lokalne funkcji f(x) ) 8) wyznaczamy przedziały monotoniczności funkcji f(x) na podstawie szkicu wykresu f'(x) 9) liczymy f''(x) 10) postępujemy analogicznie do tego co w przypadku f'(x) ... w celu wyznaczenia punktów przegięcia funkcji f(x) oraz przedziałów kiedy ta funkcja jest wypukła/wklęsła 11) wyznaczamy wartość funkcji f(x) w punktach przegięć oraz w ekstremach 12) robimy tabelkę (opcjonalnie) 13) rysujemy
10 kwi 20:16
kochanus_niepospolitus: ach ten przebieg zmienności funkcji −−− to było 'czołowe' zadanie na starej maturze emotka z zamkniętymi oczami się to robiło emotka
10 kwi 20:16
Magdalena: myślę, że z tymi wskazówkami zaraz zrobię emotka Ja tam zdawałam 'najnowszą' maturę emotka
10 kwi 20:19
Magdalena: a przebieg zmienności funkcji poznałam dopiero na studiach emotka
10 kwi 20:20
olekturbo: 1) dziedzina 2) granice 3) miejsce zerowe i f(0) 4) pochodna 5) monotonicznosc 6) ekstrema 7) asymptoty 8) tabelka 9) wykres
10 kwi 20:23
kochanus_niepospolitus: no tak ... punkty przecięcia się z osiami OX i OY ... zapomniało mi się
10 kwi 20:28