Wielomiany
zef: Wielomian W(x)= (9x2+12x+4)*R(x) jest stopnia czwartego. Podaj przykład wielomianu r(x)
takiego aby wielomian w(x) był podzielny przez wielomian P(x)=3x3+5x2+2x
Nie jestem pewien czy dobrze myślę nad tym zadaniem.
Żeby wielomian w(x) był stopnia czwartego to r(x) musi być stopnia drugiego czyli postać
ax2+bx+c
I co dalej ? Z p(x) wyłączyłbym jeszcze x przed nawias i policzyłbym miejsca zerowe funkcji
kwadratowej która zostanie i zamienił to na postać iloczynową, ale jak to zapisać ?
10 kwi 19:56
kochanus_niepospolitus:
| | 5 | | 2 | | 2 | |
P(x) = 3x3 + 5x2 + 2x = x(3x2+5x+2) = 3x( x2 + |
| x + |
| ) = 3x(x+1)(x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Masz już wiedzę, jakie pierwiastki musi (na pewno) posiadać W(x)
A teraz sprawdzasz jakie już ma zapewnione:
| | 2 | |
9x2 + 12x+4 = (3x)2 +2*(3x)*2 + (22) = (3x+2)2 = 9(x+ |
| )2 |
| | 3 | |
Więc:
R(x) = x*(x+1) (na przykład)
10 kwi 20:00
zef: Na skróty tutaj zrobiłeś ale chodzi mi o to jak zapisać to teoretycznie przy pomocy W(x), P(x)
i R(x) ?
10 kwi 20:03
zef: w(x)=(3x+2)(3x+2)=(x+2/3)(x+2/3)
P(x)=x(3x2+5x+2)=x(x+1)(x+2/3)
W(x)*R(x)=P(x)
(No i tutaj nie wiem czy zapis jest dobry bo teraz bym wyznaczył wielomian r(x) dla którego ten
iloczyn byłby równy p(x))
(x+2/3)(x+2/3)*R(x)=x(x+1)(x+2/3)
(x+2/3)*R(x)=x(x+1)
No i nie wiem co dalej.
10 kwi 20:13
zef: Możesz mi to jeszcze jakoś dokładniej wytłumaczyć ? Byłbym bardzo wdzięczny
10 kwi 20:22
kochanus_niepospolitus:
R(x) = a(x−x1)(x−x2) <−−− ogólna postać wielomianu R(x)
10 kwi 20:29
zef: No to rozumiem, ale jak wyszedł wynik x(x+1) ?
10 kwi 20:30
kochanus_niepospolitus:
i nie prawdą jest że W(x) = (9x
2+12x+4)*R(x)
= P(x)

... P(x) ma DZIELIĆ (bez reszty)
W(x), a nie być mu równy
10 kwi 20:30
zef: Właśnie wiem, ale jak ja mam to zapisać ?
10 kwi 20:31
kochanus_niepospolitus:
W(x) = (9x2+12x+4)*R(x) = (9x2+12x+4)*a(x−x1)(x−x2)
W(x) będzie podzielny przez P(x) = 3x(x+1)(x + 2/3) jeżeli np. R(x) = ....
10 kwi 20:38
zef: Czyli 3x2+3x tez może być ?
10 kwi 20:41
zef: Wielomian w(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x+2), (x−5) daje reszty odpowiednio równe 15 oraz
8. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez p(x)=x3−4x2−7x+10 wiedząc że w(1)=0
Mniej więcej wiem jak się zabrać z takie zadanie, czyli:
w(−2)=15
w(5)=8
w(1)=0
w(x)=p(x)*q(x)+r(x)
i teraz podstawiam, ale moje pytanie brzmi jak ustalić stopień r(x) ? Bo teraz nie wiem czy
zapisać to jako ax2+bx+c czy ax+b a może w ogóle 3 stopień ?
10 kwi 21:18
zef: Potrafi ktoś pomóc ?
10 kwi 21:23
Mila:
W zadaniu z 21:18 ?
10 kwi 21:28
zef: Między innymi ale chodzi mi ogólnie. Czy tu chodzi o to że stopień R(x)< st.P(x) ? Czyli jeśli
p(x) jest stopnia 3 to r(x) ma być stopnia drugiego ? Dobrze to rozumiem ?
10 kwi 21:30
Mila:
Jeżeli dzielisz W(x) przez p(x)=x3−4x2−7x+10 to reszta jest stopnia co najwyżej stopnia
drugiego.
R(x) ma postać :
R(x)=ax2+bx+c
Tyle pomocy wystarczy?
10 kwi 21:34
zef: Tak, przed chwilą właśnie sam się nad tym zastanawiałem i zrozumiałem że ta reszta musi być
mniejszego stopnia niż p(x) albo być równa 0 (wtedy wielomiany są równe)

Dziękuje za pomoc,
z zadaniem już sobie poradzę
10 kwi 21:36
zef: mam trójkąt równoramienny o bokach 10 10 16. Mam obliczyć wysokość poprowadzoną do ramienia.
obliczyłem H=6 ale jak obliczyć tą wysokość poprowadzoną do ramienia ?
10 kwi 21:58
zef:

Zielone=10
Niebieskie=16
Czarne=6
Szukane czerwone wie ktoś jak znaleźć ?
10 kwi 22:04
10 kwi 22:10
zef: No przecież... Jeszcze raz wielkie dzięki.
10 kwi 22:15
Mila:
10 kwi 22:51