10 kwi 19:39
kochanus_niepospolitus:
ojjj ... zadanka.pl
10 kwi 19:41
5-latek : PO co na forum . lepiej pier.......c linka . Przy okazji się jakiegoś syfa zlapie
10 kwi 19:42
Metis: scr.hu jest
10 kwi 19:43
ICSP: | | x | |
Pokaż, że dla x ≥ 1 funkcja f(x) = |
| jest malejaca. |
| | 3 + x4 | |
10 kwi 19:43
iteracja: tersc jak ktos nie chce otwierac: wykaz ze jesli a>b≥1 to a/(3+a4)<b/(3+b4)
10 kwi 19:44
kochanus_niepospolitus:
ICPS już Ci napisał w jaki sposób to możesz udowodnić ... a więc ... do dzieła
10 kwi 19:45
kochanus_niepospolitus:
ICSP*
10 kwi 19:45
iteracja: moze jeszcze jakas podpowiedz? dalej nie załapalam
10 kwi 19:49
kochanus_niepospolitus:
wiesz jak się wykazuje monotoniczność funkcji (w jakimś przedziale)
10 kwi 19:49
iteracja: tzn wiem ze trzeba to sprowadzic do postaci kanonicznej czyli podzielic, i wtedy ze maleje w
danych przedziałach (∞,p) , (p,∞) ale co mi to daje nie moge załapac
10 kwi 19:52
iteracja: albo i w tym wypadku nie wiem, zauwazylam ze tego raczej nie podziele (myslalam o funkcji
homograficznej)
10 kwi 19:53
kochanus_niepospolitus:
może inaczej −−− na jakim 'poziomie edukacji' jesteś
10 kwi 19:54
ICSP: Pochodne znasz ?
Zależność miedzy znakiem pochodnej a monotonicznością funkcji ?
10 kwi 19:54
iteracja: 2 liceum
10 kwi 19:54
glax: w 3 jest analiza matematyczna
10 kwi 19:56
iteracja: oj pochodne chyba w 3 klasie są, nie macie jakoiego innego sposobu na rozwiaznie tego?
10 kwi 19:56
iteracja: nikt nie potrafi udowodnic bez pochodnej?
10 kwi 20:05
ICSP: Próbuj przekształcać i szukać wzorku a3 − b3.
10 kwi 20:05
kochanus_niepospolitus:
wprost z definicji w takim razie trza 'jechać'
niech a>b≥1
| a | | b | | 3a + ab4 − 3b − a4b | |
| − |
| = |
| = |
| 3+a4 | | 3+b4 | | (3+a4)(3+b4) | |
| | 3(a−b) − ab(a3−b3) | |
= |
| = |
| | (3+a4)(3+b4) | |
| | 3(a−b) − ab(a−b)(a2+ab+b2 | |
= |
| |
| | (3+a4)(3+b4) | |
I teraz:
skoro a>b≥1 to:
a−b > 0
oraz:
ab(a
2 + ab+b
2) > 1 + 1 + 1 = 3
więc:
ab(a−b)(a
2+ab+b
2) > 3(a−b)
więc licznik <0
z kolei mianownik >0
więc f(a) − f(b) < 0 ... czyli funkcja (w badanym przedziale) jest funkcją malejącą
10 kwi 20:08
iteracja: dziekuje bardzo za pomoc
10 kwi 20:13